Sunday, November 10, 2013

Senarai semak akaun akhirat
Pernahkah anda terjaga pada waktu pagi untuk solat subuh.... anda sedang berada di suatu kawasan yang sangat asing pada anda, gelap dan sejuk. Amat menakutkan bukan........apabila anda membuka mata anda rupa-rupanya anda berada di atas katil.Setelah itu pastinya anda amat bersyukur kerana masih bernyawa....andai anda atau kita telah berada di dalam alam sana....tiada siapa boleh menolong kita lagi hatta orang yang kita cintai.
Oleh itu, di bawah ini saya ingin kongsikan senarai semak perkara-perkara yang mesti diselesaikan sebagai persediaan menghadapi kematian. Mati itu pasti, samada kita sihat hari ini atau kita sedang sakit, muda atau tua, ia akan berlaku bila-bila masa. Mari kita usahakan menguruskan senarai semak akaun akhirat ini:
1) Rukun Iman kita sudah kita jaga, tidak terlibat dengan perkara-perkara yang menyekutukan ALLAH.
2) Rukun Islam kita juga dilaksanakan, mungkin menunaikan haji belum lagi, daftarlah haji usahakan ia.
3) Tinggalkan perkara-perkara haram.....sila semak pada diri sendiri....andai ada perkara haram yang dilakukan segeralah tinggalkan ia.
4) Berusaha untuk solat khusyuk,kalau nak tahu solat kita tu khusyuk ke tak, pas solat tu kita rasa tak roh solat tu....kalau kita rasa, alhamdulillah khusyukla....kalau tak teringat dah solat ke belum ni....maksudnyer solat kita tadi tu lum cukup khusyuk.
5) Perbanyakkan taubat, solat taubat dan beristigfar
6) Menulis hutang .....buat wasiat untuk selesaikan hutang.
7)Membuat amalan yang pahalanya berkekalan walaupun sudah meninggal dunia
    - mendidik anak soleh ( doa anak soleh)
    - sedekah jariah
    - ilmu yang bermanfaat terus mengalir pahala...
Mari usahakan.....
Alhamdulillah, berkat cuti hari ni boleh dengar segmen Pesona D zahra kt ikim.fm, bersama Ustaz Mohamad Amin boleh kongsikan kt sini.......


4 comments:

 1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
  Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

  Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

  ReplyDelete
 2. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111
  (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))  Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

  ReplyDelete
 3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
  Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

  Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

  ReplyDelete